Resultado da pesquisa (3)

Termo utilizado na pesquisa Marques L.S.

#1 - Causes of death and organs condemnation at slaughter of sheep in a feedlot system in Southern Rio Grande do Sul

Abstract in English:

In Brazil the second largest sheep herd is in Rio Grande do Sul and in recent years the demand for meat consumption of this specie has increased. Intensive farming systems have made considerable progress in this region with the objective of increasing the production of sheep for slaughter and obtaining a uniform batch to ensure better quality of sheep meat to consumers. However, the agglomeration and stress that animals go through can lead to the occurrence of illnesses and economic loss to producers. The objectives of this paper were to determine the main causes of death that affected sheep in a feedlot system, to establish forms of control and prophylaxis of diagnosed illnesses, and to estimate the economic losses resulting from them. The objective was also to determine the causes of condemnation of organs or carcasses in the slaughterhouses that processed the sheep were sent, and to estimate the losses in this productive sector. For this, a follow-up work was carried out in an establishment located in the city of São Lourenço do Sul, Rio Grande do Sul, from October 2020 to September 2021. The dead sheep at the feedlot were necropsied, and the diagnosis was made based on clinical signs, pathology, and bacteriology. The main diseases diagnosed were parasitic enteritis (15.4%), pneumonia (13%), and listeriosis (9.6%). In the slaughterhouse study, the lesions that led to the highest number of condemnations were hydatidosis (29.9%), renal congestion (26.2%), and renal ischemia (25.8%). The economic losses estimated for the death of sheep in 2021 was R$17,480.00, significantly lower than the approximate losses in 2019 and 2020 of R$50,000.00 and R$54,000.00, respectively. This highlights the importance of technical assistance to reduce these losses due to mortality in sheep raised in a feedlot system. It was also observed the kidneys of the sheep were the organs most frequently selected for condemnation. The economic value of the kidneys sold as disposed waste was eight time lower than that the value of kidneys suitable for consumption.

Abstract in Portuguese:

No Rio Grande do Sul está localizado o segundo maior rebanho de ovinos do Brasil e a demanda pelo consumo de carne desta espécie animal tem aumentado nos últimos anos. As criações em sistema intensivo têm tido um avanço considerável nesta região com o objetivo de aumentar a produção de ovinos para o abate e obter um lote uniforme, garantindo melhor qualidade da carne aos consumidores. Por outro lado, a aglomeração e o estresse que os animais passam pode levar a ocorrência de enfermidades e trazer prejuízos econômicos aos produtores. Os objetivos deste trabalho foram determinar as principais causas de morte que afetaram ovinos em um sistema intensivo de criação, estabelecer formas de controle e profilaxia das enfermidades diagnosticadas, bem como estimar as perdas econômicas delas decorrentes. Objetivou-se, também, determinar as causas de condenação de órgãos ou carcaças nos frigoríficos aos quais os ovinos eram enviados para o abate, para estimar as perdas neste setor produtivo. Para isso, foi realizado um trabalho de acompanhamento em um estabelecimento localizado no município de São Lourenço do Sul, Rio Grande do Sul, no período de outubro de 2020 até setembro de 2021. Os ovinos mortos eram necropsiados e o diagnóstico realizado com base nos sinais clínicos, patologia e bacteriologia. As principais enfermidades diagnosticadas foram as parasitoses (15,4%) e as pneumonias (13%), seguidas de listeriose (9,6%). As lesões que levaram ao maior número de condenações foram hidatidose (29,9%), congestão renal (26,2%) e isquemia renal (25,8%). A estimativa de perdas econômicas no ano de 2021 foi de R$17.480,00, enquanto as perdas por morte de ovinos nos anos 2019 e 2020 foram de aproximadamente R$50.000,00 e R$54.000,00, respectivamente. Ficou evidenciada a importância da assistência técnica para a redução dessas perdas por mortalidade de ovinos criados em sistema intensivo. Observou-se, ainda, que os rins foram os órgãos mais frequentemente descartados para o consumo e que o valor de descarte como resíduo era oito vezes menor do que o valor dos rins aptos para o consumo.


#2 - Causes of death of beef cattle raised in feedlots

Abstract in English:

The causes of death of cattle kept in pre-export feedlots (PEFs) and in feedlot for finishing for slaughter are described. Two studies were conducted: a retrospective study of mortality cases in feedlots from 2000 to 2017 registered at the “Laboratório Regional de Diagnóstico” of the “Faculdade de Veterinária” of the “Universidade Federal de Pelotas”; and a prospective study from January 2018 to August 2019, following up 22 feedlots for finishing and six PEFs for the export of live cattle. From January 2000 to August 2019 samples of 150 cases of diseases that affected feedlot cattle were received from 22 feedlots for finishing and 115 of the six PEFs followed. Mortality considering all diagnosed diseases was significantly higher in feedlots for finishing (p<0.05), than in PEFs for the export of live cattle, of 1% and 0.12%, respectively. Diseases of the digestive system were the most important causes, of death in feedlots regardless of its purpose. Acidosis presented the highest mortality rates both in feedlot for finishing (3.33%) as in PEFs for export (0.95%). In all cases the disease occurred due to failure in the adaptation of animals to the ingestion of concentrated foods. Bovine tick fever and pneumonia presented mortality rates of 0.13% and 0.09%, respectively in PEFs. In the feedlot for finishing seneciosis was the second cause of death due to cattle coming from areas with high infestation by the plant. In the present study, it was possible to identify the main diseases that occur in cattle feedlots for finishing or for the export of live animals in the southern region of Rio Grande do Sul. These diseases are known in other systems of cattle breeding and can be prevented or controlled through management, chemoprophylaxis or vaccination, minimizing losses due to mortality.

Abstract in Portuguese:

Descrevem-se as causas de morte de bovinos mantidos confinados em estabelecimentos pré-embarque (EPEs) para exportação de animais vivos e em estabelecimentos de terminação para abate. Foram realizados dois estudos: um retrospectivo dos casos de mortalidade em confinamentos de 2000 a 2017 registrados no Laboratório Regional de Diagnóstico da Faculdade de Veterinária da Universidade Federal de Pelotas; e um estudo prospectivo de janeiro de 2018 a agosto de 2019, acompanhando-se 22 confinamentos de terminação e seis EPEs para exportação de bovinos vivos. No total, de janeiro de 2000 a agosto de 2019 foram recebidos no LRD-UFPel amostras de 150 casos de enfermidades que afetaram bovinos confinados, 35 provenientes de 22 confinamentos de terminação e 115 dos seis EPEs acompanhados. A mortalidade considerando-se todas as enfermidades diagnosticadas foi significativamente maior nos confinamentos para terminação (p<0,05), do que nos EPEs para exportação de bovinos vivos, de 1% e 0,12%, respectivamente. As doenças do sistema digestivo foram as causas de morte mais importante nos confinamentos, independente da finalidade. Acidose apresentou as maiores taxas de mortalidade tanto nos confinamentos para terminação (3,33%) como nos EPEs para exportação (0,95%). Em todos os casos a doença ocorreu devido a falha na adaptação dos animais à ingestão de alimentos concentrados. Tristeza parasitária bovina e pneumonias apresentaram taxas de mortalidade de 0,13% e 0,09, respectivamente em EPEs de exportação. Nos confinamentos para terminação a seneciose foi a segunda causa de morte devido aos bovinos serem provenientes de áreas com alta infestação pela planta. Este estudo permitiu identificar as principais enfermidades diagnosticadas em confinamentos para terminação de bovinos ou para exportação de bovinos vivos na região Sul do Rio Grande do Sul. Observou-se que são doenças que ocorrem em outros sistemas de criação de bovinos e que podem ser prevenidas ou controladas por meio de manejo, quimioprofilaxia ou vacinação, minimizando prejuízos por mortalidade de animais.


#3 - Actinobacillosis outbreak in cattle with clinical manifestation of hippopotamus-like face

Abstract in English:

Actinobacillosis outbreak with clinical manifestation of hippopotamus-like face observed in a property located in the municipality of Capão do Leão, Southern Brazil, in September 2016, is described. The cattle herd remained for most of the year in rice stubble. When these areas were occupied with new crops, they were transferred to areas where there were small native forests. Three cattle were affected. They presented a volume increase in the nasolabial and maxillary region, and there was also regional lymph node swelling. The evolution of the disease occurred in approximately six months. In tissue fragments collected for culture, Actinobacillus lignieresii was isolated. The diagnosis was based on clinical findings, histopathological evaluation characterized by the presence of piogranulomas with Splendore Hoeppli reaction in its center, bacterial isolation, and identification of A. lignieresii by polymerase chain reaction (PRC) and genetic sequencing.

Abstract in Portuguese:

Descreve-se um surto de actinobacilose com manifestação clínica de cara de hipopótamo diagnosticado em uma propriedade localizada no município do Capão do Leão, Rio Grande do Sul em setembro de 2016. Os bovinos permaneciam durante a maior parte do ano em restevas de arroz e quando as áreas eram ocupadas com novas lavouras eram transferidos para áreas onde havia pequenas matas nativas. Foram afetados três bovinos adultos que apresentavam aumento de volume na região nasolabial e maxilar e havia, também, tumefação dos linfonodos regionais. A evolução da enfermidade era de aproximadamente seis meses. Nos fragmentos coletados para cultura houve isolamento de Actinobacillus lignieresii. O diagnóstico foi baseado nos achados clínicos, na avaliação histopatológica caracterizada pela presença de piogranulomas com reação de Splendori Hoeppli no centro, no isolamento bacteriano, identificação de Actinobacillus lignieresii por reação em cadeia da polimerase (PRC) e sequenciamento genético.


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